Effekter av massage

Effekter av massage

De positiva effekterna av massage och beröring är många, och även om det från olika läger tvistas om en del av dessa går att bevisa vetenskapligt, talar den beprövade erfarenheten sitt tydliga språk.

Massage, som betyder knådning av muskler, är ett av världens äldsta sätt att behandla en mängd olika åkommor, där värk, stelhet och stress tillhör de vanligaste problem som människor söker för. Massage kan också bidra till att lindra många besvärliga symtom som kommer med olika sjukdomar och skador.

På bl.a. Branschrådet Svensk Massage hemsida finns en databas med tusentals artiklar med samlade studier och forskningsresultat kring bl.a. massage. Vill du kika närmare på dessa hittar du dem här.

Här nedan har jag dock samlat de vanligaste och mest erkända effekterna, samt det som jag själv sett sker:

- Nivån av stress i kroppen sänks och stresshormoner som t.e.x. adrenalin och kortisol minskar, då kroppens lugn-och-ro-system parasympaticus, som är en del av det autonoma/icke viljestyrka nervsystemet, aktiveras av den läkande beröringen (parasympaticus: motsatsen till kroppens kamp-och-flykt system sympaticus)

- ökad utsöndring av lugn-och-ro-hormonet oxytocin, som spelar en viktig funktion för balansen av kroppens många organ och funktioner, samt produktionen av hormonet serotonin (som bidrar till känslan av glädje)

- ökad cirkulation, vilket bidrar till att minska värk och smärta, så att den onda smärtcirkeln kan brytas. 

- mjölksyra som ansamlats i stel muskulatur får hjälp att komma vidare ut ur kroppen

- muskelknutor minskar / triggerpunkter inaktiveras och kan försvinna helt eller delvis 
(individuellt och beroende på uppkomst / bidragande orsaker. Om dessa orsaker kvarstår efter behandling, kan muskelknutorna / triggerpunkterna återkomma, men om behandlingen haft god effekt, kan det dröja länge :)

- kort, spänd muskulatur blir åter längre och smidigare

- ökad rörlighet 

- sänkt blodtryck

- förbättrad sömn

- förbättrad matsmältning

- oro och ångest lindras, och tankarna skingras

- känslan av lugn och ro infinner sig

- förbättrad kognitiv förmåga, större fokus

- ökade känslor av glädje och lättnad till sinnes 

Dock bör man vara uppmärksam på sin smärta, eftersom det är ett sätt för kroppen att förmedla att någonting inte står rätt till, att något kanske behöver förändras, eller att det finns en annan grund till smärtan än stela muskler, snedställda leder eller olika former av stress.
Skulle du inte märka någon förbättring av dina besvär efter 1-3 behandlingar, eller om smärtan återkommer väldigt snabbt, uppmanar jag alltid att söka vidare hjälp hos t.e.x läkare, naprapat, kiropraktor eller sjukgymnast


Populära inlägg i den här bloggen